Antep Fıstığı Hasat Dönemi
kuruyemis-genel
Yorumlar

Antep Fıstığı Hasat Dönemi

Antep Fıstığı Hasat Dönemi ne zaman?

Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve "boz fıstık" olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da "kırmızı kabuklu" fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.

Antepfıstığı hasadı nasıl yapılır? 

Antepfıstığı hasadı, özel bir grup işçinin elle sarsıcı aletler kullanarak ağaçları sarsarak yapılır ve bu uzun süren bir işlemdir. Meyveler, ağacın altına hasattan önce serilmiş olan şalların üzerine düşerler. Daha sonra meyveler yığın haline getirilir ve bu şekilde düşen yapraklar, kırılmış meyveler ve sürgünler ayıklanır- eleme yapılır. Bunun devamında veya bundan maksimum 10-12 saat sonra, meyveler serin bir yerde bez üzerine serilir ve meyvelerin kabuklarını çıkarmak gerekir, aksi takdirde meyvenin kalitesi etkilenir.

Antep Fıstığı ağacının verimi nedir?

Ortalama olarak bir Antep Fıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir. Bu yaşta verim miktarı, ağaç başına 6 ila 10 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 15-25 kg taze Antepfıstığı meyveleri arasında değişmektedir. Ağaçların yüksek meyve verimi dönemi 12-14 yaş arasındadır, dolayısıyla sağlıklı ve iyi bakımlı bir Antepfıstığı ağacının verimi 15 kg kurutulmuş meyve veya 37,5 kg taze meyve olabilir veya bundan daha da fazla olabilir. 


Daha eski gönderi
Antep Fıstığı Nasıl Saklanır?
Daha yeni yazı
Kuruyemişin Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?