Lokum,Antep Fıstığı ve Helva
antep-fistigi
Yorumlar

Lokum,Antep Fıstığı ve Helva

Türk Mutfağının Kültür Mirasları: Lokum, Antep Fıstığı ve Helva

Türk mutfağı denince akla gelen sayısız tatlı, yemekler, aperatifler ve süt ürünlerinin her biri kendi içerisinde ayrı bir kültür oluşturuyor. Karadeniz'den Doğu Anadolu'ya, Ege'den Balkanlara kadar yer yüzünde lezzet çeşitliliği en yoğun mutfaklarından olan Türk mutfağının özgün lezzetleri arasında lokum, Antep Fıstığı ve Helva gibi seçeneler yer alıyor. Özellikle dünya çapında bir şöhrete ulaşan Türk lokumu; bünyesinde çeşitli lezzetleri harmanlarken Antep fıstığı ve helva gibi seçenekler de mutfak kültürümüzün olmazsa olmazları olarak öne çıkıyor.

Lokum çeşitleri kapsamında en çok tercih edilen atıştırmalıklardan olan fıstıklı, cevizli ve aromalı lokumların her biri arkasında farklı bir lezzet öyküsünü barındırıyor. Bunun yanı sıra Antep fıstığı hem kuruyemiş olarak hem de mutfağımızın en önemli tatlıları arasında yer alan Antep fıstıklı burma kadayıfı gibi tarifler seçenekleri ile tercih ediliyor. Mutfağımızın bir diğer önemli lezzeti olan helva ise farklı çeşitleri ile sofralarımızın en yaygın tatlı çeşitleri arasında yer alıyor.

fitil-lokum-antep-fistikli-narli

Osmanlı Mutfağından Gelen Tarihsel Değer: Türk Lokumu

Türk lokumu nam-ı diğer "Turkish Delight", tarihi 15. Yüzyıl'a uzanan, 18. Yüzyıl'da Osmanlı seyyahları tarafından Avrupa'ya tanıtılan bir kültür mirası olarak tanınıyor. Türk lokumunun dünyaca ünlü bir lezzet olmasının ardında da Avrupa'nın Osmanlı mutfağına duyduğu ilgi yer alıyor. Türk lokumunun dünya çapında bir şöhrete sahip olmasının nedeni ise sadece Batılıların Osmanlı mutfağına duydukları ilgi değil. Bu şöhretin en önemli nedeni Türk lokumunun tarif edilemez lezzeti.

 

Türk Lokumunun Lezzet Sırrı

Türk lokumunun lezzet sırrı ise içeriğinde yatıyor. Şeker ve nişastayı lezzete vurgu yapacak bir formülle bir araya getiren lokum; farklı aroma ve içeriklerle de alternatif damak tatlarına hitap ediyor. Lokum çeşitleri arasında yer alan fıstıklı lokum, cevizli lokum, kuş lokumu gibi seçenekler; değişik damak tatlarına hitap eden lezzet alternatiflerini öne çıkarıyor.

 

Türk Lokumu Nasıl Yapılır?

Leziz Türk lokumu; sitrik asit, şeker ve nişastanın karışımına ek olarak çeşitli aromatik meyvelerin ya da tatlandırıcıların eklenmesiyle yapılır. Türk lokumu tarifi konusunda her bir ustanın kendi yaklaşımları olmakla birlikte, geleneksel Türk lokumunda fıstık, ceviz gibi kuruyemişler de ek bileşen olarak tercih edilir.

 

Yemiş Dendiğinde Herkesin Aklına "Antep Fıstığı" Geliyor

Yoğunlukla Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen Antep fıstığı, kuruyemiş kategorisinde değerlendirilen fakat bu kategoriyi aşan bir kullanıma sahip olan bir yemiş olarak bilinir. Çerez ve atıştırmalık olarak tercih edilmesinin haricinde; yemek, sos, tatlı yapımı gibi aşamalarda da kullanılan Antep fıstığı gastronomik kültürümüz açısından oldukça önemli bir kabuklu yemiştir. Besin değerleri açısından da oldukça besleyici ve sağlıklı bir yemiş olan Antep fıstığının bilinen birçok faydası bulunuyor.

 

Antep Fıstığı
Antep Fıstığı Faydaları Nelerdir?

Yüksek besin değerlerine sahip olan Antep fıstığı, hembesleyici hem de doyurucu bir yiyecek. Özellikle kan şekerinin kontrol edilmesi gibi işlevlere karşılık gelen Antep fıstığı düzenli olarak tüketildiğinde, metabolizmanın hızlandırılması gibi faydalar da sağlıyor. Tüm bunların yanı sıra, Antep fıstığı faydaları arasında yüksek vitamin değerleri ile bağışıklığın kuvvetlendirilmesi, kolesterolün düzenlenmesi gibi başlıklar da sıralanıyor.

 

Yüksek Vitamin İçeriği ile Her Derde Deva!

Antep Fıstığı faydaları arasında bir diğer önemli başlık da içerdiği yüksek B6 sayesinde insan beynine olan faydaları azımsanamayacak kadar azdır. Aynı şekilde B6 vitamini, sayesinde kan dolaşımının hızlandığı biliniyor ve böylelikle metabolizmanın yaktığı oksijen miktarı da artıyor. Antep fıstığı içerdiği e vitamini sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde cildin yenilenmesine ve zamanla daha taze bir görünüme kavuşmasına da yardımcı oluyor.

 

1001 Çeşidi ile Mutfağımızın En Önemli Kültür Mirası: Helva

Cenazede, günde, düğünde, çayda, ikramda ve yemekte… Mutfağımızın çok yönlü tatlılarından olan helva; kendine özgü lezzeti ile biliyor. Kökleri Osmanlıya dayanan helva kültürü; Türk mutfağındaki önemli tatlı çeşitleri arasında yer alıyor. Farklı damak tatlarına hitap eden lezzeti ve besleyici içeriği ile de öne çıkıyor. Gastronomi kültürümüzün önemli bir simgesi olan helva çeşitleri arasında da peynirli helva, irmik helvası, un helvası gibi opsiyonlar yer alıyor.

En Güzel Helva Çeşidi Hangisi?

Yukarıda da sıraladığımız gibi helva çeşitleri arasında birbirinden leziz opsiyonlar mevcut. Fakat hangi helva çeşidinin daha güzel olduğu sorusuna net bir yanıt vermek ne yazık ki mümkün değil. Mutfak kültürümüzün en önemli unsurlarından olan helvanın her bir çeşidi, arkasında farklı bir hikayeyi, lezzeti barındırdığından; bu soruya verilecek yanıt da farklılık gösterecektir. Özellikle yapımı oldukça kolay olan İrmik helvası tarifi, en sık tercih edilen helva çeşitleri arasında yer alıyor. Bunun haricinde, Antep fıstıklı saray helvası gibi daha özel tarifler ise mutfakta kabiliyetini konuşturmak isteyenler için en ideal tercihler arasında yer alıyor. Aynı şekilde Balkan ve Edirne mutfağının en önemli sembollerinden olan peynir helvası da klasik helva tarifine bağlı kalmayanlara hitap ediyor.


Daha eski gönderi
Baklava Nasıl Muhafaza Edilir?
Daha yeni yazı
Toz Antep Fıstığı Kullanım Alanları Nelerdir?