İyi, Kaliteli baklava nasıl anlaşılır ?
antep-fistigi
Yorumlar

İyi, Kaliteli baklava nasıl anlaşılır ?

Baklava denince akla Gaziantep geliyor. Dünyanın en lezzetli baklavasının imal edildiği Gaziantep’te 30 yılı aşkın süredir sektörde faaliyet gösteren Gaziantep Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aktaş, kaliteli baklavanın nasıl olması gerektiği konusunda "tatlı" ipuçları verdi ve uyarılarda bulundu.

antep-fistikli-ozel-kare-baklava

Baklavanın rengi altın sarısı olmalı” diyen Levent Aktaş, şöyle devam etti: “Fırından çıkan baklavanın rengi altın sarısı gibi olmalı. Ama herkes görüntüye bakarak kaliteyi anlamayabilir. Görüntünün yanında, baklava kutusu açıldığında ya da tabakla servis edildiğinde fıstığının miktarı ve rengi hemen fark edilmeli. Ortası bol fıstıklı olmalı. Altının ve üstünün kalınlığı çok iyi ayarlanmalı. Kullanılan sadeyağ, yani eritilmiş, süzülmüş tereyağı doğal olmalı. Baklava tadıldığında yağın hafifliği hissedilmeli. Çünkü damak yanılmaz, farkı hemen anlar.”

antep-fistikli-havuc-dilimi-baklava

Kaliteli baklava için öncelikle kullanılan hammaddelerin doğal ve kaliteli olması, daha sonra da ustalığın birinci sınıf olması gerektiğinin altını çizen Aktaş, baklavada kullanılan şekerin de çok önemli olduğunu ifade etti. Aktaş, “Baklava imalatında kullanılan şeker doğal şeker olmalı. Tünetici aldığı baklavayı 3-4 gün beklettiğinde yumuşama olmuyor ve rengi de atmıyorsa bu baklavada glikoz gibi doğal olmayan şeker kullanılmış demektir. Biz baklava üretiminde doğal şeker kullanıyoruz. Bu nedenle de 3. veya 4. günden itibaren şekerleniyor. Bilinçli müşteri bunun farkında. Ancak katkı maddesi koysak, 10 gün geçse bile hiç değişmiyor, ilk günkü gibi görünüyor. Görüntü güzel olsa da bir dilim yediğinizde, gerçek baklava olmadığını anlıyorsunuz” şeklinde açıklamada bulundu.


Daha eski gönderi
Evde Baklava Tarifi
Daha yeni yazı
Pasta yapımında kullanılan Antep Fıstığı hangisidir?